Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Pædagogisk tilsynsrapport

Pædagogisk tilsynsrapport                                                                                   Rødovre d. 15.3.2024

Byggelegepladsen Broparken 2023 - 2025
Dato for tilsynet:  03.11.2023.

Pædagogisk tilsyn: Byggelegepladsen Broparken 
Pædagogisk tilsynsførende: John Hansen, pædagogisk konsulent  
Tilsynet er aftalt med: Susanne B. Eilsø, leder Byggelegepladsen Broparken

Baggrund

Hvert andet år gennemføres der et planlagt pædagogisk tilsyn i alle Rødovre Kommunes byggelegepladser, både offentlige og selvejende. 
Tilsynet skal både kontrollere, at dagtilbudsloven bliver overholdt og sikre, at den pædagogiske kvalitet udvikles med det formål at sikre børnene et godt børneliv med trivsel, udvikling, læring og dannelse som hovedformål. Med tilsynet er der også gennemgang af byggelegepladsens udearealer, i forhold til egen sikring af byggerierne og aktivitetsområderne.

Uanmeldte tilsyn sker som stikprøve ved bekymrende henvendelser og som opfølgning på tidligere tilsyn. Uanmeldte tilsyn gennemføres som udgangspunkt med afsæt i skabelonen, dog kan der være særlige opmærksomhedspunkter, der noteres i afsnittet ’Konklusion på pædagogisk praksis’.

Anmeldte tilsyn gennemføres med observationer efter forudgående interviews med udvalgte medarbejdere.

Der udarbejdes rapport på baggrund af den gennemførte observation, som danner udgangspunkt for en efterfølgende drøftelse med byggelegepladsens leder.

Rapporten afsluttes med en konklusion, der offentliggøres på byggelegepladsens hjemmeside. 
Konklusionen er et sammendrag af opmærksomhedspunkterne fra tilsynet. 
I konklusionen benyttes tre niveauer til vurderingen af byggelegepladsens pædagogiske praksis:

•    Generel indsats; Kontinuerligt arbejde med udvikling af kvalitet. 
•    Fokuseret indsats; Enkelte forhold fordrer en fokuseret indsats. 
•    Særlig indsats; Flere forhold fordrer en fokuseret indsats, der også følges op med nyt tilsyn inden for seks måneder.

Tilsynet har fokus på følgende fire temaer:

•    Pædagogik, børnesyn og sammenhæng til byggelegepladsens aktiviteter
•    Trivsel, samspil og kommunikation
•    Læringsmiljøer
•    Evalueringskultur og dokumentation

I rapporten er der indsat eksempler på situationer, som indgår i tilsynets vurderingsgrundlag.

Forord

Byggelegepladsen Broparken er en fritidsinstitution, der er normeret til 110 børn i alderen 7 – 17 år, som er beliggende i den nordlige del af Rødovre. Byggelegepladsen og børneinstitutionen Broparken er placeret på den samme matrikel - det er to selvstændige institutioner med opdelte arealer.  
Byggelegepladsen Broparken har åbent 365 dage om året, med begrænset åbningstid i weekender og helligedage. Byggelegepladsen er kendt for børnenes muligheder for eget dyrehold og byggeri. Børnene indskrives primært fra de nærtliggende skoler, Tinderhøj Skole og Islev skole.  
Byggelegepladsen Broparken, fremstår tydeligt som et velfungerende og struktureret fritidstilbud, der er tilpasset efter børnegruppen, med mange gode lærerige aktiviteter til børnegruppen.

Datagrundlag

Der er d. 1. november 2023 indmeldt 105 børn, heraf 98 børn i alderen 7-13 år og 7 børn i alderen 14 – 17 år.  
Fordelingen af medarbejdere er 80 % uddannet personale og 20 % ikke-uddannet personale heri medregnet lønnede praktikkanter.

Tidsforløb

•    Tilsynet er gennemført som uanmeldt tilsyn med observationer på Byggelegepladsen Broparken d. 3. november 2023 kl. 13.00 til 16.00.
•    Tilsynsinterview er afholdt med 3 medarbejdere d. 7. november 2023 kl. 11.00. – 13.00.

•    Første gennemgang med lederen er afholdt d. 30. november 2023 på Byggelegepladsen Broparken.
•    Gennemgang med forældrebestyrelsen og leder afholdt d. 23. januar 2024. 
•    Handleplansmøde med lederen afholdt d. 20. februar 2024.
•    Lederen har fået fremsendt udkast til tilsynsrapport d. 21. februar 2024. 
•    Lederen har gennemgået og drøftet fokuserede indsatser med personalet d. 28. februar 2024. 
•    Lederen og tilsynsførende har gennemgået tilsynsrapporten med indsats og handleplan d. 5. marts 2024.

Tilsynsrapporten indledes med konklusion på pædagogisk praksis efter de tre niveauer; generel, fokuserede og særlig indsats, efterfølgende delkonklusioner for de fire temaer og afsluttes med egen kontrol og sikring af udearealer.

Konklusion på pædagogisk praksis

Generel indsats:

Det ses tydeligt ved observationerne af det uanmeldte tilsyn og ved det efterfølgende medarbejderinterview, at personalet er meget optaget af, hvordan der kan videreudvikles og optimeres på aktiviteterne, så det hele tiden tilgodeser børnegruppens ønsker og interesse, samt at medarbejderne har en særlig inkluderende tilgang for at få alle børnene med ind i aktiviteterne og fællesskaberne.
Børnesynet er tydeligt i den pædagogiske praksis, med læring og ansvar omkring aktiviteterne ved udeværkstedet og dyreholdet, hvor de voksne er opmærksomme på børnenes behov for hjælp. De voksnes placering i huset og udendørs er smidig og fleksibel, hvilket grundlæggende giver mulighed for at hjælpe børnene og møde børnene, dér hvor de er. 
Overordnet fremstår Byggelegepladsen Broparkens pædagogiske praksis velfungerende og velstruktureret. Med engagerede medarbejdere som er fleksible, anerkendende og imødekommende for børnene. Børnene ser ud til at trives og er glade for de tilbud, der er, og det store råderum for selvbestemmelse af egne aktiviteter.
Den generelle indsats betyder derfor, at man bør fastholde de opnåede resultater og videreudvikle den pædagogiske praksis, som allerede udfolder sig i aktiviteterne og indsatserne.

Fokuseret indsats:

For en forsat pædagogisk udvikling kræver det personalets og ledelsens opmærksomhed til videreudvikling med fokuserede indsatser:

-    Arbejde med initiativer og aktiviteter for og med de ældste børn, som sikrer børnenes tilknytning og interesse fællesskaber igennem flere år, så de ældste børn også kan være kulturbærere for de yngre børn.    

-    Arbejde kontinuerligt med forældre kommunikationen, der giver forældrene viden om deres børns trivsel og tilknytning til byggelegepladsen.

-    Udvikling af et formaliserede samarbejde med Tinderhøj Skole.

Særlig indsats:

intet at bemærke

Pædagogik, børnesyn og sammenhæng med byggelegepladsens aktiviteter

-    Hvordan den oplevede pædagogik ved tilsynet har sammenhæng til de pædagogiske aktiviteter. Der ses endvidere efter, hvordan barnet har værdi i sig selv, samt hvordan børnene støttes og værdsættes.

-    Hvordan børnenes initiativer understøttes, og hvilken ramme der sættes for, at børnene støttes i deres dannelse gennem italesættelser og den pædagogiske rammesætning.

Delkonklusion:

På Byggelegepladsen Broparken lægges der vægt på, at børnene oplever et fritidstilbud for 7 – 17 årige, hvor der lægges vægt på anerkendende relationer med fokus på en god trivsel, nærvær og sociale relationer, og med en pædagogisk hverdag, hvor de voksne er tydelige, nærværende, giver råderum og medbestemmelse til børnene, hvilket jeg også oplever igennem hele tilsynet.

På dagen for tilsynet oplevede jeg en børnegruppe, som ankom lidt opløftede og i god stemning, næsten direkte fra skolen. Der er fredag eftermiddag spille- og slikdag, og dette er også annonceret i aktivitetsplanen, hvilket alle de børn, jeg ser, har husket. Det betyder, at børnene fra deres vej fra skolen lige har været forbi det lokale supermarked og købt ind til en god og hyggelig eftermiddag på byggelegepladsen. Børnene ser ud til at kende rammen for spille- og slikdagen. Spilledagen er den primære fællesaktivitet i fællesrummet, og børnenes forventninger til dagen er spil og hygge med de medbragte indkøb. Der er på tilsynsdagen tre medarbejdere på arbejde, som har fordelt sig mellem køkken/fællesrum, værkstedet/bålpladsen og arealet med dyrene. De voksne, der er på arbejde, er meget opmærksomme på at invitere børnene ind til de aktiviteter, der forgår.

Trivsel, samspil og kommunikation

-    Hvordan børnene ser ud til at trives i samspillet med de andre børn og de voksne. Derudover ser vi på kommunikationen imellem børn og børn, imellem børn og voksne, samt voksne imellem, herunder også den forældrerettede kommunikation.

Delkonklusion:

På Byggelegepladsen Broparken oplever jeg glade og trygge børn. Børnenes initiativer under-støttes af de voksne, og der ses gode relationer børnene imellem. De voksne er tydelige i deres kommunikation med børnene, der er stor opmærksomhed på at møde børnene, der hvor de er, hvor modtagelsen af børnene er vigtig. Børnene bliver set og anerkendt, og børnene tjekker sig selv ind i AULA. 
I fællesrummet er der gennem hele dagen mange børn, som spiller diverse spil. Når der påbegyndes nye spil, er børnene gode til at invitere andre børn med i spillene, ligesom der også er gode dialoger om, hvad der skal spilles. Nogle spil sættes i gang af den voksne. Der ses mange velfungerende overgange ved og med aktiviteterne, og børnene sætter deres egen ramme i forhold til at deltage.
  
Ved dyrene er der også et godt samspil mellem børnene og den voksne, som drøfter med børnene, hvordan dyrene skal passes, og hvad børnene skal være særligt opmærksomme på. De børn, som har egne kaniner, er blevet oplært i en kaninpasser aftale, hvor de har fået viden og kendskab til, hvordan kaninerne skal håndteres. Der er også fælleskaniner, som alle børn kan være med til passe sammen med byggelegepladsens øvrige dyr. Dette giver børnene en god indsigt i, hvad der forventes for at have egen kanin.  
Ved værkstedet med byggeområdet og bålpladsen kan børnene få dagens frugt, som også sikrer, at de fleste børn kommer forbi i løbet af dagen. Nogle børn tager ophold her i forhold til aktiviteter på værkstedet eller aktiviteter ved bålet. Der er en hyggelig og rar atmosfærer, hvor børnenes interesser følges, og der gives plads til og mulighed for læring med aktiviteter med forskellige materialer og anvendelse af værktøj.  

På tilsynsdagen oplever jeg ingen forældre på byggelegepladsen. Generelt oplever de voksne, at flere børn bliver hentet end bare for få år siden. Personalet er i dialog med forældrene, hvis der opstår situationer på byggelegepladsen, hvor forældrene skal orienteres.

Læringsmiljøer

-    Hvordan de pædagogiske aktiviteter er tilrettelagt. 
-    Hvordan aktiviteterne inddrager hensynet til børnenes perspektiv, deltagelsesmuligheder, børnefællesskaber og børnenes forskellige forudsætninger. 
-    Ligeledes skelnes mellem de relationelle læringsmiljøer og den fysiske rammesætning af samme. 
-    Læringsmiljøerne betragtes ud fra tre forskellige perspektiver: det fysiske, det æstetiske og det psykiske.

Delkonklusion:

Generelt opleves der gode pædagogiske aktiviteter, som inddrager børnene, og hvor de voksne er opmærksomme på børnenes deltagelsesmuligheder. Børnene er deltagende i de aktiviteter, som de voksne har planlagt på tilsynsdagen, og børnene er gode til at indgå i interesse fællesskaber fx i området med dyreholdet, hvor børnene er sammen og deltagende på tværs af alder.

De fysiske rammer udendørs er gode med mange muligheder for lærerige aktiviteter, fra omsorg med dyreholdet og de kreative og fysiske aktiviteter ved værkstedet. Området byder også på nicher, hvor børnene kan lege og opholde sig på boldbane.    

Byggelegepladsen har i forhold til den nuværende situation meget begrænsede muligheder for aktiviteter indendørs, da flere rum er helt eller delvist lukket i forbindelsen med renoveringen af børnehaven. I den første fase af byggeriet har hobbyværkstedet været lukket fra juli 2023, og øvrige lokaler kan i perioder ikke benyttes. Den anden fase af byggeriet forventes igangsat i december 2023, og de. vil også få konsekvenser for fællesrummet, hvor børnene har mange aktiviteter. Fælleslokalet har været det lokale, som børnene primært kunne opholde sig i under byggeriet. Byggeriet bekymrer personalet i forhold til, hvordan man skal kunne fastholde børnene igennem vinterhalvåret, hvor de fleste aktiviteter foregår i de lokaler, man ikke har fuld råderet over under byggeriet.

Evalueringskultur og dokumentation

-    Hvordan den pædagogiske dokumentation understøtter børneperspektiv og bidrager til det styrkede forældresamarbejde. Ligeledes fokuseres der på, hvilken form for kontinuerlig evaluering, der benyttes for at forbedre hverdagspraksis.

Delkonklusion:

Alle pædagogiske aktiviteter planlægges og evalueres hver dag ved personalets frokost, hvor man evaluerer aktiviteterne fra dagen før og aftaler og planlægger dagens aktiviteter. Ved det ugentlige personalemøde drøftes særlige indsatser, som skal fremme børnenes trivsel, frem-møde og tilknytning til byggelegepladsen, samt hvilke interesser, fællesskaber og aktiviteter børnene indgår i. Der er også en særlig opmærksomhed på børnenes fremmøde, i forhold til de aktiviteter der er planlagt, og om de har børnenes interesse. Det er tydeligt, at medarbejderne arbejder reflekterende, og evalueringen er et vigtigt redskab i det pædagogiske arbejde.

Forældresamarbejdet er mest tydeligt i forbindelse med børnenes opstart på byggelegepladsen, i forhold til aktiviteter og arrangementer. Forældre informereres via AULA. Der er ikke strukturerede og faste aftaler for møder med forældrene. Personalet kontakter forældre, når der opstår situationer, hvor det er vigtigt at have dialog sammen med forældrene.

Konklusion på udearealer

-    Hvordan sikrer byggelegepladsen egen kontrol af udearealernes byggerier, aktivitetsfaciliteterne, områdets beplantning, træer, tilsyn og opsyn med dyrehold:

-    Handling og plan for udearealernes, byggerier og aktivitetsfaciliteter som kræver en særlig indsats i forhold til sikkerhed:

Byggelegepladsen er ikke omfattet af et legeplads regulativ, hvilket betyder, at byggelegepladsen selv skal føre egenkontrol med sikkerheden af udearealernes byggerier, aktivitetsfaciliteterne, områdets beplantning, træer, tilsyn og opsyn med dyreholdet. 
I forhold til dyrehold og byggerier er det voksne, som er tilknyttet områder, der dagligt fører tilsyn og kontrol for at sikre at byggerierne, dyreburene og arealer er i forsvarlig stand.

Ved modtagelsen af gæster og elever i skoleforløb bliver de orienteret om, hvordan man færdes på byggelegepladsen.  

Ved indgangen til byggelegepladsen er der informationsoversigt med information om, hvordan gæster færdes på området. Ved modtagelse af aftalte grupper orienterer personalet om dette.

Der er faste aftaler med dyrelæge i forhold til at tilse dyrene og være behjælpelig med råd og vejledning om dyrenes faciliteter.  

Personalet gennemgår udearealer dagligt, og hvis der er større opgaver med træer og beplantning, indhentes der råd og vejledning via Teknisk Forvaltning.

Dagligt tilser personalet udearealernes byggerier og aktivitetsfaciliteter, som sikrer, at det er forsvarligt at færdes på byggelegepladsen.